21.8 C
Pals
Diumenge, 20 juliol 2025
- Publicitat -

Què són les barquetes de Sant Pere, presents a totes les platges de l’Empordà?

Aquesta última quinzena, les platges del Baix Empordà han estat testimoni d’un fenomen natural sorprenent: l’arribada massiva de barquetes de Sant Pere, també conegudes com Velella velella. Aquests organismes marins, que semblen petites veles flotants d’un blau intens, han cobert la sorra en nombroses cales i platges. Però, què són exactament aquestes criatures? Per què han arribat en tals quantitats? I quin impacte tenen en el nostre litoral?

Què són les barquetes de Sant Pere?

Les barquetes de Sant Pere són hidrozoos, un tipus d’organismes marins que viuen en colònies i es desplacen a la superfície de l’aigua gràcies a una mena de vela translúcida que sobresurt de la seva estructura. Aquest sistema les permet moure’s impulsades pel vent, encara que no tenen cap capacitat de direcció pròpia.

Tot i que sovint es confonen amb meduses, no ho són. Malgrat això, posseeixen cèl·lules urticants que els serveixen per atrapar plàncton, el seu aliment principal. Per sort, aquestes cèl·lules no són perilloses per als humans, encara que en contacte amb zones sensibles, com els ulls o ferides obertes, podrien causar una lleugera irritació.

Per què han arribat a les nostres platges?

L’arribada massiva de barquetes de Sant Pere no és un fet aïllat, sinó que es produeix de manera cíclica. Aquest fenomen es dona principalment a la primavera, quan els vents i les corrents oceàniques arrosseguen aquestes colònies cap a la costa.

Enguany, les condicions meteorològiques han propiciat una presència excepcional d’aquests organismes a les platges del Baix Empordà. Els temporals recents, combinats amb l’augment del plàncton, han afavorit la proliferació d’aquestes criatures, que han acabat encallades a la sorra en grans quantitats.

Un impacte visible però temporal

Les platges de la Costa Brava han aparegut cobertes de barquetes de Sant Pere en els últims dies, creant un paisatge insòlit. En algunes zones, la seva acumulació ha provocat una intensa olor a marisc en descomposició, un fet que ha portat diversos ajuntaments a iniciar tasques de neteja per evitar molèsties als banyistes.

A Sant Feliu de Guíxols, per exemple, els operaris municipals han treballat per retirar aquests organismes de la sorra, mentre que en altres localitats s’ha optat per deixar que la natura segueixi el seu curs i permetre que el mar els torni a engolir amb la pròxima marea.

És segur banyar-se amb barquetes de Sant Pere?

Tot i que poden semblar inquietants quan cobreixen grans extensions del mar i la sorra, les barquetes de Sant Pere no són perilloses. El seu verí no travessa la pell humana, i per tant no suposen cap risc real per als banyistes.

Això sí, es recomana evitar el contacte directe, especialment en persones amb pell sensible o si es tenen ferides obertes. També és millor no tocar-les amb els ulls o la boca per evitar possibles irritacions.

Un fenomen natural que forma part del cicle marí

L’arribada de barquetes de Sant Pere és una part natural del cicle oceànic i no és un signe de contaminació ni de cap problema ambiental. De fet, aquests organismes formen part de la cadena tròfica marina i serveixen d’aliment per a diverses espècies de crustacis i aus marines.

En poques setmanes, les platges del Baix Empordà tornaran al seu estat habitual, i aquest episodi quedarà com una altra mostra de la bellesa i la complexitat del nostre ecosistema marí. Així que, la pròxima vegada que en vegis una, aprofita per observar-la de prop i descobrir una mica més sobre la fascinant vida marina que ens envolta.

Ràdio Capital
Ràdio Capitalhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.

1 COMENTARI

Comments are closed.

Comparteix

Reportatges

Reportatges
MÉS

La maçoneria a Girona i l’Empordà: una tradició discreta que perdura

La maçoneria ha estat present a les comarques gironines des de fa més de dos segles. Des de l’arribada de les tropes napoleòniques fins a l’actualitat, diverses lògies han mantingut viu el llegat d’una institució que combina simbolisme, debat i formació ètica. Actualment, Girona és una de les zones amb més densitat maçònica de l’Estat.

El Baix Empordà treballa la gestió del litoral per equilibrar la presència d’embarcacions, banyistes i activitats nàutiques

La convivència entre embarcacions, caiaquistes, nedadors i banyistes, entre altres, és complexa en municipis del litoral empordanès com Palamós, Mont-ras, Palafrugell o Begur.

Gestió pública o privada? El mapa de l’aigua del Baix Empordà

A Catalunya hi ha quatre tipus de concessió de...

Els últims bastions del català salat a l’Empordà

Durant el segle XIII, amb la conquesta de les...