21.9 C
Pals
Divendres, 22 setembre 2023
- Publicitat -

XXIV Campanya gastronòmica de l’arròs de Pals

Iolanda Bustos
Iolanda Bustos
La xef empordanesa Iolanda Bustos és especialista en cuina botànica
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Ja fa 24 anys que a Pals rebem la primavera amb una campanya gastronòmica dedicada a l’ingredient estrella del Baix Empordà. De l’1 d’abril al 14 de maig, diferents restaurants del municipi, fan un menú on l’arròs de Pals a la cassola és protagonista, combinant segons cada establiment diferents entrants i postres més o menys creatius.
Tot i que durant tot l’any podeu gaudir de bons arrossos a Pals, durant la campanya a més també podeu fer visites guiades, cursets de cuina, mercats de la terra, conferències, manualitats amb les espigues d’arròs…

Una de les aventures que més m’agradaven de la meva infància, era anar amb bicicleta a passejar entre els camps negats d’arròs a finals de primavera, emmirallant-me a l’aigua mentre pedalava, i atrapant granotes i gripaus, i papi bous. També observant les aus i les flors… Aquesta afició encara m’envaeix cada dia quan faig el camí cap a Palau Sator des de Pals. Tot i que ara només cullo algunes herbes i flors, la fauna la contemplo!

Sota el paraigües del que anomenem “ l’Arròs de Pals” existeixen 22 productors, o pagesos de l’arròs. I els cultius comencen des de Castelló d’Empúries fins a Pals, tot el Parc Natural del Baix Ter, Palau Sator, Gualta, Torroella… Hi ha tres marques que envasen una és el Molí de Pals, l’altre la de l’Avi Tries i l’altre que fa l’Albert Grassot sota el nom Arròs de l’Estany de Pals. Aquest últim seria com l’arròs dels xefs. Ja que la major part de la seva producció la comprem els restaurants de tot Catalunya per la diversitats de gra i la qualitat extrema com treballa l’arròs fins al final.

Tot i que “El Molí de Pals” aquest any també ha rebut la distinció de Girona Excellence… al final els criteris de qualitat s’han de veure segons el context amb que es vulgui elaborar un arròs.

Voleu un arròs bullit, una paella, un a la cassola, un rissotto, un caldós, un arrossejat, socarradet… ? Depèn el que vulgueu cuinar , necessitareu un tipus de gra o un altre.

Hi ha qui diu que a Pals potser faria falta una IGP que unifiqués el producte, però com les tres marques tenen al darrera persones tan diferents i amb mètodes tan diferents… la cosa es fa difícil.

Al final entre tots el que si fem és posar en valor un paisatge i una comarca rica d’ingredients i cultura. L’arròs és un pilar fort de la gastronomia de casa nostra. I els cuiners necessitem als productors i ells a nosaltres. Per tant el millor és fer pinya i anar junts tots a la una perquè els nostres arrossos quedin senyalats al mapa gastronòmic.

A www.visitpals.com trobareu més informació de la campanya i les activitats

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

‘L’univers femení de Vidal Planellas’ arriba al Museu del Suro amb obres que desprenen elegància i sensualitat

El pintor palafrugellenc, Ferran Planellas Vidal, exposa una quarantena d’obres de diverses sèries coloristes on la dona és la principal protagonista.
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies

- Publicitat -