Personalitza les Preferències de Consentiment

Utilitzem cookies per ajudar-te a navegar eficientment i realitzar certes funcions. Trobaràs informació detallada sobre totes les cookies en cada categoria de consentiment a continuació.

Les cookies que es classifiquen com a "Necessàries" s'emmagatzemen al teu navegador ja que són essencials per habilitar les funcionalitats bàsiques del lloc.

També utilitzem cookies de tercers que ens ajuden a analitzar com utilitzes aquest lloc web, emmagatzemar les teves preferències i proporcionar el contingut i els anuncis rellevants per a tu. Aquestes cookies només s'emmagatzemaran al teu navegador amb el teu consentiment previ.

Pots triar activar o desactivar algunes o totes aquestes cookies, però desactivar algunes d'elles pot afectar la teva experiència de navegació.

Sempre actiu

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No hi ha cookies per mostrar

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No hi ha cookies per mostrar

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No hi ha cookies per mostrar

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No hi ha cookies per mostrar

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No hi ha cookies per mostrar

21 C
Pals
Diumenge, 18 maig 2025
- Publicitat -

El km0 ens fa més lliures

Lola Puig
Lola Puig
Xef i propietària del restaurant El Fort d'Ullastret
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
El km0 ens fa més lliures
Loading
/
Reproductor d'àudio

Ara toca aplicar el km0 més que mai: de la terra, del moment i sense química.
És algo que fa temps promociono a casa, a Ullastret: menges d’aquí en tot cas no més llunyanes de 100 km, de temporada seguint les receptes dels nostres ancestres o dels del territori. Això sí, tal com es feia abans. Els nostres avis, molts d’ells vius encara, no necessitaven als laboratoris alemanys, suïssos o americans per a fer créixer i produir; el seu laboratori eren les mans amb què tocaven i amanyagaven la terra, les plantes, els animals i amb les seves moixaines portaven les menges per tota la família. La terra els donava les herbes i remeis que necessitaven quan es feien mal.

Quina necessitat tenim de manipular la terra, els cultius? Alguns diuen que hi ha moltes boques per emplenar. Doncs per què els estudis ens demostren que es llença una tercera part del què es produeix? Els químics emmalalteixen la terra, als qui la cuiden i als que mengem els aliments tractats químicament.
I d’aquí! Quin sentit té posar a l’amanida tomates d’Almeria a l’hivern si a casa nostra fa fred i el cos demana moniatos escalivats? Per què menjar raïms per Nadal si vénen de sudamèrica, massa viatjats!,…els que necessitàvem menjar ja els haurem menjat a finals d’estiu i per la tardor. I el salmó? De les granges marines del Pacífic sur de Xile. A la nostra costa hi ha peixos que es pesquen i ni els tastem perquè si no es diu rap, lluç, orada o llobarro ja no té èxit a la llotja.

L’Empordà té de tot: de mar i de terra endins; plana, muntanya,…. tenim aliments de qualitat extraordinària, molts bons productors, grans cuiners de tot tipus de cuina. Jo em pregunto si ens cal anar a comprar a l’altre costat de la frontera i deixar que els nostres productors hagin de passar la frontera per vendre tota la producció. Quan comprem productes locals, aliments propers a més d’invertir en salut reactivem l’economia local i tot té més sentit.

Prioritzar els productes orgànics de casa ens aporta menjar bo, menjar bé, molts d’estalvis en combustibles pel transport, estalvis en medicines i estem deixant el circulant aquí que també és més fàcil que ens arribi algun dia.
De temporada: ara és temps de codonys, carabasses, pomes, magranes, moniatos, bolets i castanyes. Ja no hi ha xíndries ni maduixes, s’estan acabant les tomates i els cogombres fins que torni la calor i el nostre cos ens ho demani.
Sense parlar de política hem de tenir en compte que menjar km0 ens fa molt més lliures i independents, imagineu-vos si fem del km0 un estil de vida!

- Publicitat -
- Publicitat -

Una trentena de persones immigrades participen en una formació sobre la societat catalana a Palamós

Palamós ha acollit aquest maig la primera edició del curs sobre coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic. L’activitat, adreçada a persones immigrades residents al municipi, ha comptat amb la participació de prop de 30 persones i té com a objectiu facilitar-ne la integració i promoure la convivència i la igualtat d’oportunitats.

Altres notícies