15.9 C
Pals
Divendres, 3 maig 2024
- Publicitat -

Fi a l’episodi de calor intensa i increment de la inestabilitat

Albert Aparicio
Albert Aparicio
Graduat en Física i Màster en Meteorologia. Observador meteorològic de la XOM (meteocat) a Palafrugell.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Aquesta setmana ha tornat a estar marcada per una calor sufocant i registres de temperatura per sobre dels valors mitjans climàtics. Al nivell de referència de 850 hPa (aproximadament 1500 m d’altitud) la temperatura ha rondat els 25 ºC quan la mitjana del període 1981-2010 és d’uns 16 ºC, i això s’ha traduït en una de les èpoques caniculars més càlides que ha viscut Catalunya si més no des del període instrumental.

Al Baix Empordà aquesta darrera calorada ha elevat la temperatura fins als 37.6ºC a Calonge i 36.7ºC a La Bisbal d’Empordà, assolint el pic de calor divendres passat.

Temperatura màxima del 8 al 12 d'agost 2022
Temperatura màxima del 8 al 12 d’agost 2022 al Baix Empordà.

Les nits també han estat molt caloroses i xafogoses: en general han estat tropicals (sense baixar de 20ºC) i localment tòrrides (sense baixar de 25ºC) en punts de la costa com a l’Estartit on la passada nit de divendres a dissabte el termòmetre no va baixar de 26 ºC.

Quan s’acaba la calor?

Encara queda estiu, i un inici de tardor que ens ha acostumat la darrera dècada a arrossegar la màniga curta fins a la castanyada, però sí podem afirmar que la temperatura es normalitzarà a partir de la setmana vinent. Farà calor moderada, i serà de més ben portar amb nits més fresques. També tindrem una atmosfera més inestable, amb l’arribada d’un embossament d’aire relativament més fred en alçada, que, juntament amb un mar molt càlid propiciaran la formació de tempestes que podran créixer fora del Pirineu i interior de Catalunya, i fins i tot arribar al Baix Empordà.

Model de pronòstic per conjunts GFS ensemble. Pronòstic temperatura a 850 hPa i precipitació a la Bisbal d’Empordà. Font: www.wetterzentrale.de

Aquest dissabte i diumenge tarda ja es formaran tempestes, tot i que cal insistir en l’abast local i no extens d’aquestes i la seva distribució irregular, així que no servirà per posar fi a l’episodi de sequera. En aquest sentit però, hi ha un avís per intensitat de precipitació al Baix Empordà que ha emès el Servei Meteorològic de Catalunya, doncs allà on descarregui el xàfec, tot i ser breu, pot ser d’elevada intensitat. La precipitació s’espera que sigui més general a mitjans de la setmana vinent.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Enderroquen l’edifici de l’Escola de Vela de Platja d’Aro

L’edifici de l’Escola de Vela s’ha hagut d’enderrocar pels efectes del temporal d’aquesta darrera setmana.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -