25.7 C
Pals
Diumenge, 1 octubre 2023
- Publicitat -

La producció d’arròs cau un 10%

La Federació de Cooperatives Agràries reconeix que els preus de l'arròs estan pujant per la caiguda de la collita a altres zones de l'Estat

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha xifrat en 122.252 tones, un 10,6% menys que l’any passat quan es van collir 136.747 tones, la producció d’arròs durant aquesta campanya passada. Les varietats primerenques han estat les més afectades per la disminució de la producció: així, la varietat bomba , tot i augmentar un 4,5% la superfície sembrada respecte la campanya precedent, disminuirà la producció un 25%. Segons el responsable d’arròs de la FCAC, Jordi Casanova, l’episodi de ventades amb aire calent quan l’espiga s’estava formant i les temperatures extremes de l’estiu van evitar un correcte emplenament del gra, limitant el seu rendiment. Unes condicions, remarquen, que evidencien ja els efectes del canvi climàtic.

Segons ha afegit Casanova, les nombroses ‘nits tropicals’ viscudes han escurçat el cicle de cultiu i aquest menor temps ha suposat menys productivitat. No obstant això, ha reconegut que la qualitat del gra és “bona”. D’altra banda, molts camps han estat infestats de males herbes a uns nivells “mai vistos” per la impossibilitat de disposar d’eines de control eficients.

En aquest sentit, el sector segueix reiterant la seva queixa davant la manca de disponibilitat d’herbicides en un context de temperatures elevades que afavorien la proliferació de males herbes. Això, apunten, va suposar que aquestes competissin amb el cultiu i afectessin els rendiments a nombroses parcel·les. Alguns camps, fins i tot, es van deixar de segar davant l’elevada quantitat de males herbes.

Segons la FCAC, en l’àmbit estatal s’estima que l’oferta d’arròs serà molt baixa per la dràstica reducció de superfície sembrada a comunitats autònomes que tradicionalment tenen una producció important. Aquesta situació s’està traduint en preus a l’alça, fins a un 60-65% superiors a l’any passat. Segons les dades oficials del Ministeri d’Agricultura, les cotitzacions d’arròs en pellofa s’aproximen als 500 euros per tona.

La mateixa pauta s’observa amb caràcter general a nivell europeu, d’acord amb les cooperatives. A Itàlia, principal país productor, l’arròs en pellofa ja supera els 700 euros per tona per a les varietats de gra rodó-mitjà. Els costos energètics, reconeixen, estan tensionant la indústria arrossera europea.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Ensurt a Sant Feliu per la crema d’un quadre elèctric

Es tracta del segon incident d'aquesta setmana al municipi
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -