25.3 C
Pals
Dissabte, 2 juliol 2022
- Publicitat -

Com, on i quan es formen les tempestes d’estiu?

Albert Aparicio
Albert Aparicio
Graduat en Física i Màster en Meteorologia. Observador meteorològic de la XOM (meteocat) a Palafrugell.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Després d’un episodi de forta calor com el viscut la setmana passada, aquests dies es produeixen tempestes, sobretot a la tarda, que van acompanyades de potent aparat elèctric.

Ahir al vespre es van originar molt ràpidament dos nuclis tempestuosos al Baix Empordà i, si bé la precipitació acumulada va ser poca (0.7 mm a Palafrugell, 5.4 mm a La Bisbal d’Empordà  i 0.5 mm a Castell-Platja d’Aro), aquesta es sol produir de cop, en forma de xàfec de forta intensitat i com ahir amb molta activitat elèctrica.

Imatge obtinguda per la XDDE del Servei Meteorològic de Catalunya. Llamps detectats el dia 7 d’Agost de 2018.

Si observem les imatges del radar del Servei Meteorològic de Catalunya hom pot observar com en qüestió de minuts es desenvolupen taques taronges i vermelles que van associades a alta intensitat de precipitació i al seu caràcter tempestuós.

 

Per què es formen tan sobtadament?

Les altes temperatures en superfície i el caldo humit que suposa el mediterrani, provoca que, quan en alçada ens arriba una massa d’aire més freda (una línia frontal), la diferència tèrmica origini un moviment convectiu on les partícules d’aire càlid s’enlairen i es refreden ràpidament.

Aquest procés es veu afavorit en zones de convergència de vents on naixeran les tempestes.

On i quan  és més probable que es produeixin?

Típicament es desenvolupen en zones properes a un front fred, en zones muntanyoses aprofitant el vent que ascendeix pels vessants de les muntanyes i en zones costaneres aprofitant l’aire de les brises marines.

A l’Empordà l’estiu i la tardor són les èpoques més favorables a la seva formació aprofitant l’aigua càlida del mediterrani.

D’on surten els llamps?

Una mateixa partícula d’aire pot patir ascensos i descensos ràpidament a causa de la forta convecció, el moviment i la formació de petits cristallets de gel que carreguen d’electricitat els núvols, creen una diferència de càrrega (potencial elèctric) entre núvols i núvol-terra que donarà lloc al llamp.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Un acord d’última hora permetrà que se celebri el Barcelona Beach Festival

Aquest dissabte s’ha celebrat una reunió entre Bombers i l’Ajuntament de Sant Adrià que ha permès que el Barcelona Beach Festival es pugui celebrar sense cap problema aquesta mateixa tarda. L’Ajuntament demanava a Bombers que emetés l’informe favorable de prevenció de riscos per poder atorgar la llicència. Finalment ambdues parts han aprovat la celebració del
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -