El Govern espanyol prepara un decret per prohibir a partir de l’abril i durant almenys dos anys capturar, retenir a bord, transbordar, desembarcar, transferir o emmagatzemar corall vermell del Mediterrani, segons informa Eldiario.es. Segons el projecte d’ordre que preparava el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, fins el 2017, les extraccions declarades de corall vermell han estat de 33 tones a l’any durant 25 anys. S’utilitz com a peça de joieria i també per l’homeopatia, ja que l’hi atribueixen propietats curatives. A més a més d’això, i tal i com alerta l’informe, l’escalfament global i el canvi climàtic ja han provcoat que sigui un dels afectats per “les mortaldats massives registrades a la Mediterrània durant els últims 15 anys.”
Les poblacions de corall vermell a la Costa Catalana es troben principalment en la zona de la Costa Brava entre el Cap de Begur i el Nord del Cap de Creus. I el novembre passat, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ja va aprovar l’ordre ministerial que limitava la pesca de corall vermell a l’Estat, de manera que a partir d’aquell moment a Catalunya només es podien pescar 25 kg anuals de corall a mínim 50 metres de profunditat. Amb el blindatge d’Àrees Marines Protegides de l’any 2000 ha aconseguit que les colònies d’aquest animal clau “s’hagin recuperat parcialment, assolint nivells similars als de la dècada dels 80 a Catalunya”. Però tot i així, hi ha moltes zones no protegides.
De fet, L’Associació Amics de les illes Formigues ja va organitzar una conferència titulada “El Corall vermell de la mediterrània està en perill. Què pots fer per protegir-lo?” el juliol passat.
És important mantenir el corall vermell perquè serveix com a hàbitat, protecció i àrea d’alimentació de moltes espècies. Ara, els pescadors autoritzats, segons detalla l’informe, tenen problemes per trobar branques de corall per sobre de 7 milímetres, que és la talla mínima legal.
.