12.4 C
Pals
Dilluns, 1 març 2021

Què són les nyàmeres?

El més llegit

La Policia de Palafrugell deté a les dues persones implicades en el robatori d’un taller

La Policia Local de Palafrugell va detenir a dues persones com a presumptes autors del delicte de robatori amb força als Tallers AUTOADA gràcies a les càmeres de seguretat.

ESPECTACULAR: Fotografien un grup de dofins a les illes Medes

Un grup de dofins ha sorprès les persones que navegaven aquest dijous entre les illes Medes i la costa del Montgrí, a l'Estartit

Troben una cria de dofí mort al cap de Begur

Una associació d'observació del fons marí ha trobat un dofí mort al cap de Begur

Hi ha un 10% menys de bars i restaurants que l’any passat per la pandèmia a les comarques de Girona

Des del sector creuen que es trigarà uns cinc anys a treballar al nivell del 2019
Iolanda Bustos
Iolanda Bustos
La xef empordanesa Iolanda Bustos és especialista en cuina botànica
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -

Segurament que si us parlo de” tupinambo” us sona més, que pas la paraula nyàmera, amb llatí Helianthus tuberosus. És una pena que no es mengi més aquesta arrel de gust tan bo i tan similar al de la carxofa. Té un aspecte com de patata però amb molts nusos, no hi ha gaires mercats que en tinguin. Algunes botigues que toquen ingredients naturals i ecològics si que en solen tenir, i això que és molt fàcil de cultivar, inclús moltes vegades costa controlar-la perquè s’escampa per tot arreu.

Si us explico que aquesta planta és molt semblant a la del girasol i que assoleix fàcilment els dos metres d’alçada, amb fulles de color verd fosc, ovalades i una mica lanceolades, molt aspres al tacte igual que els girasols. I que les flors son d’un groc brillant però que enlloc de surtir-ne una sola, en surten varies de la mateixa planta. Són més petites que les del girasol però els seus pètals tenen un gust molt semblant. Estic segura que moltes vegades heu vist rieres i rierols plens d’aquestes flors grogues ara aquest temps. A l’Empordà vorejant camps d’arròs, en alguns recs i rius… A la llera del Ter… Doncs si estireu la planta, les arrels són les nyàmeres!

Es pot menjar cuita, fregida, amb cremes, purés… igual que la patata, però amb menys cocció ja que conté molta aigua i no té fècula. La meva mare les anomena aguaturmas i em diu que a Andalusia de joveneta en menjaven moltes. De fet molta gent que passava gana i que sortien a recol.lectar el que la natura donava de menjar, aquestes arrels havien salvat a molta gent de la fam.

Us proposo que les bulliu amb pela i us en feu una amanida amb uns encenalls de foie micuit i una vinagreta de mel i pipes amb els pètals de la flor de la nyàmera, al.lucinareu!

Salut i flors!

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

La fiscalia recorre al Suprem el manteniment cautelar del tercer grau de Dolors Bassa

Recorre així al tribunal sentenciador la decisió del jutjat de vigilància penitenciària número 1, que va rebutjar la mesura cautelar que plantejava el ministeri públic mentre estudia el fons del seu recurs

Altres notícies