Personalitza les Preferències de Consentiment

Utilitzem cookies per ajudar-te a navegar eficientment i realitzar certes funcions. Trobaràs informació detallada sobre totes les cookies en cada categoria de consentiment a continuació.

Les cookies que es classifiquen com a "Necessàries" s'emmagatzemen al teu navegador ja que són essencials per habilitar les funcionalitats bàsiques del lloc.

També utilitzem cookies de tercers que ens ajuden a analitzar com utilitzes aquest lloc web, emmagatzemar les teves preferències i proporcionar el contingut i els anuncis rellevants per a tu. Aquestes cookies només s'emmagatzemaran al teu navegador amb el teu consentiment previ.

Pots triar activar o desactivar algunes o totes aquestes cookies, però desactivar algunes d'elles pot afectar la teva experiència de navegació.

Sempre actiu

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No hi ha cookies per mostrar

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No hi ha cookies per mostrar

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No hi ha cookies per mostrar

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No hi ha cookies per mostrar

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No hi ha cookies per mostrar

18.7 C
Pals
Diumenge, 1 juny 2025
- Publicitat -

Joan Puig: “Hem pres consciència de la importància de transformar coses naturals”

Durant la gala dels premis Gla d’Or que es van celebrar aquest divendres, es van fer públics els resultats de l’estudi “Valor socioeconòmic i valor ambiental de la indústria surera catalana”, redactat aquest octubre per l’ESCI-UPF School of Internacional Business. Per parlar-nos d’aquest estudi i dels seus resultats, ens visita el president de l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK), Joan Puig.

La Gla d’Or és un dels esdeveniments més importants per l’entitat perquè tenen l’oportunitat de donar visibilitat a la feina que fan i explicar “a la societat tot allò que el suro representa”. Puig per detallar millor les tasques que duen a terme des del sector, ha fet una radiografia de la situació de l’empresa del suro.

Reproductor d'àudio

Actualment, hi ha 16 empreses catalanes que s’hi dediquen i es concentren majoritàriament a la província de Girona. A part de fabricar els típics taps de suro, també el sector ha innovat amb més aplicacions on poder utilitzar aquest material. Per exemple, es fabriquen aïllaments per a la construcció i, fins i tot, se’n fa ús per a la cosmètica.

D’altra banda, durant aquesta 31a gala dels Premis Gla d’Or, es va entregar el reconeixement a la Barcelona Wine Week, la periodista Ruth Troyano i el pelador de suro Eloi Madrià. El president de l’Associació ha comentat les raons per les quals van decidir guardonar aquestes tres identitats.

Reproductor d'àudio

També, es va presentar un informe dels resultats de l’estudi del valor socioeconòmic i valor ambiental de la indústria surera per primer cop. Una de les conclusions del document és que el valor econòmic del sector surer és d’uns 884 milions d’euros. Una xifra que vol fer valdre la importància de tenir una visió global del sector i la necessitat de la transformació del sector industrial per aconseguir una valoració positiva. Altrament, busca avaluar el grau de sostenibilitat, ja que cal reduir la petjada de carboni a poc a poc, segons aclareix Puig.

Reproductor d'àudio

L’Associació treballa per poder tenir suficient material per abastir l’alta demanda actual i creu que l’administració ha d’ajudar al fet que això sigui possible fent una bona gestió del bosc, sobretot ara que hi ha una situació de sequera. “No només sigui un 35% del total de la superfície surera de Catalunya que estiguem utilitzant, sinó que sigui força més”. Per tant, creuen que la manca de matèria primera per temes de climatologia, es podria compensar si la gestió del bosc creixés.

Finalment, Joan Puig ha volgut recordar el 50è aniversari del Museu del Suro de Palafrugell que se celebrarà aquest cap de setmana. Per ell, unes infraestructures importantíssimes que ajuden a difondre la feina que hi ha darrere d’un tap de suro.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios