10.1 C
Pals
Dilluns, 13 juliol 2020

Fesol de l’ull ros

El més llegit

Una grua que portava un cotxe, cau per un marge a Palamós

La grua ha circulat pel carrer Mas Guàrdia fins a acabar caient per un marge del carrer de Gaspar Bosch amb un desnivell de cinc metres

Pols entre Platja d’Aro i vint-i-set treballadors de l’administració

Prova de força entre l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro i 27 treballadors pel cobrament «erroni» de triennis –els complements salarials que reben...

La cala dels Corbs romandrà tancada aquest estiu

Ja fa un any que es va tancar l’accés a la cala dels Corbs, després d’un accident causat per...

Detenen un lladre que obliga a activar el protocol COVID-19 a Platja d’Aro

La Policia de Platja d’Aro ha detingut un lladre reincident que ha comunicat que tenia símptomes de coronavirus, obligant a activar el protocol COVID-19 a la policia local
- Publicitat -
Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.

El fesol de l’ull ros, també conegut com a banyolí o fesol menut, és una varietat de llegum típica del Baix Empordà i del Pla de l’Estany conreada des de molt antic. És un fesol petit, de sabor suau i de pell fina que permet una cocció fàcil. Té un color d’una tonalitat groguenca amb una taca marró al mig. Fa uns cinc centímetres de llarg i es caracteritza per un ganxo menut, poc pronunciat.

Es sembra aproximadament per Sant Ponç, a mitjan de maig. Es recol·lecta, sobretot a mà, pels volts d’agost pel fesol tendre d’esclovellar o pel setembre si és per consumir el llegum en sec.

Es comercialitza en sec i tendre, en establiments especialitzats de les comarques de l’Empordà, als mercats setmanals o bé en fires. Es consumeix preferentment en sec, però és exquisit consumit tendre. Es poden menjar bullits, amanits amb un raig d’oli i cansalada o incorporant-los en tota mena de guisats més elaborats.

Cinc productors de l’Empordà de fesol de l’ull ros liderats per la Xarxa Tràmec del Consell Comarcal del Baix Empordà amb la col·laboració l’Ajuntament de Figueres i l’assessorarem de l’IRTA Mas Badia i la Fundació Cuina Catalana s’han unit per potenciar el fesol de l’ull ros. És una público-privada per evitar la desaparició d’aquest llegum típic de l’Empordà i convertir-lo en un reactivador econòmic.

- Publicitat -
Temps de lectura: < 1 minut
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Massive Attack estrenen nou EP “Eutopia”

Durant els últims dies Massive Attack va començar a generar cert de rumors en què havien anunciat l’arribada d’un meravellós nou EP per sorpresa. El duo britànic ja té l’EP estrenat en el mitjà YouTube, anomenat “Eutopia” el qual està inspirat en la novel·la “Utopia” de Thomas More. Presenta tres cançons especials en les que hi…

Pals celebra la seva cantada d’havaneres adaptada a la COVID

Aquest passat dissabte 11 de juliol Pals va viure la  XXVIII Cantada d’Havaneres, amb unes mesures excepcionals de seguretat i distància que recomana l’autoritat sanitària, fruit de l’esforç d’organització per part de l’ajuntament i les entitats col·laboradores.

Un estiu amb prevenció, un estiu amb salut

Cal protegir-se del sol, però també de la COVID-19

A Calonge s’incorporen 28 persones per controlar les platges i espais públics

L'objectiu principal és reforçar la informació sobre la normativa d'ús de les platges per aquest estiu després de la pandèmia del coronavirus

Reivindicació de la plantilla de neteja a Calonge per millorar les condicions del conveni

L'Ajuntament ha intervingut aquest divendres en la taula de negociació per tal d'evitar la vaga de neteja prevista per aquest cap de setmana però ara caldrà que l'empresa adjudicatària escolti les condicions dels treballadors

Altres notícies