10.8 C
Pals
Dimarts, 26 gener 2021

Fesol de l’ull ros

El més llegit

Palamós revisarà el projecte del camí de ronda després de les crítiques de SOS Costa Brava

Els ecologistes es mostren "satisfets" amb la decisió de modificar el camí de ronda de Palamós i adverteixen que la nova proposta ha de ser "menys artificial"

Quatre municipis del Baix Empordà demanen que se’ls tracti com un de sol amb les restriccions i decidir com aplicar-les

lam conjunt dels quatre municipis del Baix Empordà per ser tractats com un sol perímetre, i tenir veu i vot tant amb les restriccions de la covid-19 com amb les ajudes europees. Els seus alcaldes han redactat una carta conjunta on reclamen "ser escoltats" i poder aplicar les mesures per frenar la pandèmia tenint en compte la realitat de cada lloc.

Que torni el Tren Petit!

Escolto a Ràdio Capital que reneix el projecte de tren de la Costa Brava, impulsat per l’Associació pel Transport...

“La població de senglars està desbocada”

Nova queixa dels pagesos per la gran població de senglars que hi ha a les comarques de Girona
Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: < 1 minut
- Publicitat -

El fesol de l’ull ros, també conegut com a banyolí o fesol menut, és una varietat de llegum típica del Baix Empordà i del Pla de l’Estany conreada des de molt antic. És un fesol petit, de sabor suau i de pell fina que permet una cocció fàcil. Té un color d’una tonalitat groguenca amb una taca marró al mig. Fa uns cinc centímetres de llarg i es caracteritza per un ganxo menut, poc pronunciat.

Es sembra aproximadament per Sant Ponç, a mitjan de maig. Es recol·lecta, sobretot a mà, pels volts d’agost pel fesol tendre d’esclovellar o pel setembre si és per consumir el llegum en sec.

Es comercialitza en sec i tendre, en establiments especialitzats de les comarques de l’Empordà, als mercats setmanals o bé en fires. Es consumeix preferentment en sec, però és exquisit consumit tendre. Es poden menjar bullits, amanits amb un raig d’oli i cansalada o incorporant-los en tota mena de guisats més elaborats.

Cinc productors de l’Empordà de fesol de l’ull ros liderats per la Xarxa Tràmec del Consell Comarcal del Baix Empordà amb la col·laboració l’Ajuntament de Figueres i l’assessorarem de l’IRTA Mas Badia i la Fundació Cuina Catalana s’han unit per potenciar el fesol de l’ull ros. És una público-privada per evitar la desaparició d’aquest llegum típic de l’Empordà i convertir-lo en un reactivador econòmic.

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

El nou disc de Zoo es dirà “Llepolies” i arribarà el 26 de març

Zoo han anunciat que el seu nou disc es dirà “Llepolies” i que es publicarà el 26 de març. El grup valencià també ha mostrat la portada, obra d’Helga Ambak, així com els títols de les cançons que formaran part d’un disc editat a través del seu propi segell ZOO Records. #LLEPOLIES. NEW ALBUM 26/03…

Altres notícies