10.1 C
Pals
Dissabte, 4 Abril 2020

Fesol de l’ull ros

El més llegit

16 morts i 183 positius per coronavirus al Baix Empordà

Un augment de deu casos diagnosticats de coronavirus al Baix Empordà i dues morts més, la primera al centre de Palamós Gent Gran

Dues morts més a Palafrugell Gent Gran eleven a 14 les víctimes per coronavirus al Baix Empordà

Els casos es mantenen en 173, la mateixa xifra que aquest dijous, això sí, el nombre de víctimes s'ha elevat després de les dues morts a Palafrugell Gent Gran

Comprova si arriben turistes a l’Empordà per Setmana Santa tot i el confinament pel coronavirus

Observa les càmeres de trànsit del Baix Empordà per veure l'estat del trànsit al minut

Empreses del Baix Empordà: teniu bates, mascaretes o guants?

El Consell Comarcal del Baix Empordà fa una crida per poder-ne donar a les persones que cuiden gent gran
Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: < 1 minut

El fesol de l’ull ros, també conegut com a banyolí o fesol menut, és una varietat de llegum típica del Baix Empordà i del Pla de l’Estany conreada des de molt antic. És un fesol petit, de sabor suau i de pell fina que permet una cocció fàcil. Té un color d’una tonalitat groguenca amb una taca marró al mig. Fa uns cinc centímetres de llarg i es caracteritza per un ganxo menut, poc pronunciat.

Es sembra aproximadament per Sant Ponç, a mitjan de maig. Es recol·lecta, sobretot a mà, pels volts d’agost pel fesol tendre d’esclovellar o pel setembre si és per consumir el llegum en sec.

Es comercialitza en sec i tendre, en establiments especialitzats de les comarques de l’Empordà, als mercats setmanals o bé en fires. Es consumeix preferentment en sec, però és exquisit consumit tendre. Es poden menjar bullits, amanits amb un raig d’oli i cansalada o incorporant-los en tota mena de guisats més elaborats.

Cinc productors de l’Empordà de fesol de l’ull ros liderats per la Xarxa Tràmec del Consell Comarcal del Baix Empordà amb la col·laboració l’Ajuntament de Figueres i l’assessorarem de l’IRTA Mas Badia i la Fundació Cuina Catalana s’han unit per potenciar el fesol de l’ull ros. És una público-privada per evitar la desaparició d’aquest llegum típic de l’Empordà i convertir-lo en un reactivador econòmic.

Últimes notícies

El bonic comunicat als nens i nenes de Begur sobre El Ratolí Pérez i la Fada de les Dents

L'alcaldessa, Maite Selva, ha informat als nens i nenes que ha fet videotrucades amb el Ratolí Pérez i la Fada de les Dents i els ha autoritzat a visitar les cases malgrat el confinament, sempre i quan es rentin les mans i prenguin les mesures de seguretat.

Primera Llista – 4 abril 2020

Descobreix quines cançons han marcat la setmana.

[VÍDEO] L’emocionant arribada a casa després de rebre l’alta pel coronavirus

Aquests dies també hi ha petites alegries. Els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà ha publicat a les xarxes socials un vídeo de...

Oohx!gen de Palafrugell organitza un sorteig per incentivar el comerç del municipi

Per fer front a la reducció o aturada de l’activitat comercial al municipi, l’Associació de comerciants de Palafrugell Oohx!gen amb la col·laboració de l’Institut de...

Billy Talent presenten ‘I Beg To Differ’

Els canadencs Billy Talent han compartit una nova cançó ‘I Beg To Differ (This Will Get Better)‘ que arriba després d’uns mesos de l’estrena de ‘Reckless Paradise’. Les dues cançons podrien formar d’un nou treball, tot i que de moment no s’han donat molts detalls al respecte. L’únic que van explicar és que el sisè…

Altres notícies