El fesol de l’ull ros, també conegut com a banyolí o fesol menut, és una varietat de llegum típica del Baix Empordà i del Pla de l’Estany conreada des de molt antic. És un fesol petit, de sabor suau i de pell fina que permet una cocció fàcil. Té un color d’una tonalitat groguenca amb una taca marró al mig. Fa uns cinc centímetres de llarg i es caracteritza per un ganxo menut, poc pronunciat.

Es sembra aproximadament per Sant Ponç, a mitjan de maig. Es recol·lecta, sobretot a mà, pels volts d’agost pel fesol tendre d’esclovellar o pel setembre si és per consumir el llegum en sec.

Es comercialitza en sec i tendre, en establiments especialitzats de les comarques de l’Empordà, als mercats setmanals o bé en fires. Es consumeix preferentment en sec, però és exquisit consumit tendre. Es poden menjar bullits, amanits amb un raig d’oli i cansalada o incorporant-los en tota mena de guisats més elaborats.

Cinc productors de l’Empordà de fesol de l’ull ros liderats per la Xarxa Tràmec del Consell Comarcal del Baix Empordà amb la col·laboració l’Ajuntament de Figueres i l’assessorarem de l’IRTA Mas Badia i la Fundació Cuina Catalana s’han unit per potenciar el fesol de l’ull ros. És una público-privada per evitar la desaparició d’aquest llegum típic de l’Empordà i convertir-lo en un reactivador econòmic.