6.2 C
Pals
Diumenge, 3 març 2024
- Publicitat -

Impulsen una ruta d’immersions ecoguiades a la Costa Brava

L’objectiu és donar a conèixer els valors naturals subaquàtics a la Costa Brava i com conservar-los

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

En una clara aposta per la sostenibilitat d’activitats subaquàtiques com el busseig i l’snorkeling, l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava està tirant endavant el projecte ‘Eco-sub Costa Brava: ruta d’immersions ecoguiades per conèixer al 100% els valors naturals subaquàtics de la Costa Brava i com conservar-los’.

Consisteix en la creació d’una ruta a mida per a cada capbussador a través de dotze eixos d’interès natural subaquàtic imprescindibles per conèixer la biodiversitat amb informació rellevant sobre els mateixos, per conèixer de forma transversal la biodiversitat, els hàbitats marins d’interès pesquer i les espècies més significatives que hi habiten.

Funcionament de la ruta

La ruta és a través d’eixos d’interès mediambiental, que poden tractar-se en diferents punts geogràfics, en conjunt o de forma independent. Es pot fer per tant en qualsevol ordre i en diferents punts d’immersió.

Cada eix d’interès s’explica a través d’una immersió especialment emblemàtica en el seu àmbit, i a més a més es realitzarà un catàleg amb totes les altres immersions de la Costa Brava on es pot aprofundir en el mateix eix.

Els dotze eixos són: les gorgònies i els coralls; els grans meros; la posidònia; els nudibranquis; biòtops i derelictes (vaixells enfonsats); peixos especials; bancs de peixos; espècies sense caps ni peus; la penombra; petits peixos; depredadors; i neteja del mar.

L’exposició dels valors naturals i de com preservar-los es fa a través de diferents materials de suport, difosos online i de lliure disposició, també en versió per descàrrega i impremta. Com en tots els projecte d’ecoguiatge, la informació disposarà d’il·lustracions i serà rigorosa però amena, apta per a un ús vinculat a activitats de lleure.

Finalment, s’elaborarà un catàleg exhaustiu d’entre 150 i 200 immersions dividides per zones i classificades segons els diferents eixos d’interès natural subaquàtic que s’hi poden tractar.

Com a material complementari es disposarà d’un registre (logbook) on els capbussadors podran registrar totes les immersions que facin fins a completar la seva pròpia ruta. Aquest registre personal d’immersions té un component de fidelització, però l’objectiu fonamental és posar en valor aspectes més desconeguts o poc valorats en la immersió de lleure, plantejant el repte de tancar la ruta completa.

Com a acompanyament del projecte, es realitzarà un vídeo de bones pràctiques en immersió, acompanyat d’un decàleg en format web i imprès i es realitzarà un extracte normatiu per a la pràctica del busseig a Catalunya.

Continuïtat del projecte

Eco-sub Costa Brava és la culminació de diverses iniciatives impulsades per Costa Brava Sub, cofinançades pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEM) a través del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) de la Costa Brava.

El 2016 va ser el torn del fulletó de bones pràctiques, el 2018 es van formar els professionals dels centres d’immersió en la realització d’ecobriefings, i el 2021 es van crear la maletes d’Eines d’ecoguiatge”, amb materials de qualitat per a la divulgació dels valors naturals i la pràctica del busseig sostenible. 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -